Rangos díj a Tetra Pak-nak

Gornij_Milanovac_factory
A szerbiai gyár

A Tetra Pak szerbiai gyára, a világ élelmiszeripari csomagolóanyag gyárai között elsőként megszerezte a Japán Üzemi Karbantartási Intézet Teljeskörű Hatékonyság Karbantartás Díjának 5., azaz legmagasabb fokozatát. A szerb gyár így egyike lett annak a 20 vállalatnak a világon, amelyeknek az elmúlt 40 év során termelési hatékonyságuk fejlesztésével sikerült kiérdemelniük ezt a rangos elismerést. A magyarországi Tetra Pak üzem szorosan a szerb létesítmény nyomában haladva, jelenleg a díj negyedik szintjének auditjára készül.

A szerbiai Gornji Milanovac-i Tetra Pak gyárban 2001-ben az akkori gyárigazgató, Révész Zoltán, a magyarországi gyártóüzem jelenlegi igazgatója vezette be a TPM (Total Productive Maintenance, azaz Teljeskörű Hatékony Karbantartás) módszertant.
„A gépek és berendezések működtetése nem elsősorban költséghatékonysági, hanem egyre inkább versenyképességi és környezetvédelmi szempont, amely napjaink kiélezett globális piaci versenyében és az erőforrásokkal való takarékosság miatt alapvető fontossággal bír” – mondta Révész Zoltán, a Tetra Pak budaörsi gyárának igazgatója. „A TPM rendszer meghonosításával gyárainkban gyakorlatilag belső erőforrásainkra építve tudunk jobb minőséget, kevesebb vesztességgel, rövidebb idő alatt és fenntartható módon előállítani” – tette hozzá.
A Japán Üzemi Karbantartási Intézet (Japan Institute of Plant Maintenance; JIPM), amely a Japán Gazdasági Minisztérium közhasznú szervezete, 1971 óta ítéli oda a Teljeskörű Hatékony Karbantartás Díjat. A TPM metodológia a termelési hatékonyság növelésének legalapvetőbb módszere. Célja, hogy a gyári dolgozóktól egészen az igazgatókig mindenki részt vegyen a „nulla baleset, nulla hiba, nulla géphiba” kultúrában, ezzel minimalizálva a termelési veszteséget.
„A világszínvonalú termelési gyakorlatot (World Class Manufacturing; WCM) 1999 óta alkalmazzuk a Tetra Paknál. A TPM metodológia ma már az egész világon szervesen kapcsolódik az ellátási lánc szervezet munkájához, és lehetővé teszi a számunkra, hogy mindig a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtsuk ügyfeleinknek” – mondta Révész Zoltán gyárigazgató.

WCM_dijatadasA JIPM díjazási rendszer öt szintet különböztet meg: Kiválóság, Folyamatos Kiválóság, Kitűnőség, Haladó Kitűnőség és Világszínvonalú Teljesítmény. A gyárak az első díj megszerzése után átlagosan 10 év alatt érik el a legmagasabb besorolást. A szerbiai gyáregység 2005-ben nyerte el az első szintű tanúsítást. Az auditálási folyamat összes szintjének sikeres teljesítése jól mutatja, hogy a vállalat folyamatosan fejleszti versenyképes gyártási megoldásait. Világszinten a Tetra Pak összesen 70 JIPM díjat kapott az elmúlt 12 évben.
A Japán Üzemi Karbantartási Intézet 1961-ben történt megalapításakor a japán cégek termékeinek minősége még messze elmaradt a konkurens amerikai és európai vállalatok termékeinek minőségi színvonalától, a japán vállalatok számottevő veszteségekkel és időkieséssel működtek. Az intézet ezért a „Toyota Production System” alapján kidolgozta a Teljeskörű Hatékony Karbantartás módszerét, benne a dolgozói csoportmunkát támogató vállalatvezetési módszertannal. A Teljeskörű Hatékony Karbantartás rendszer célja az, hogy a dolgozók segítségével maximalizálja a termelési rendszer hatékonyságát, a veszteségek előfordulásának megakadályozása révén. A világon eddig összesen 20 vállalat részesült az 5., Világszínvonalú Teljesítmény Díjban az általuk elért érdemi sikerek alapján.

A Tetra Pak Csoport
A Tetra Pak a világ vezető élelmiszer-feldolgozóipari rendszer- és csomagolóanyag-gyártó vállalata, amelynek célja, hogy biztonságos, innovatív és környezetbarát termékeivel nap, mint nap százmilliók élelmiszerellátását segítse világszerte. Ma a Tetra Pak az egyetlen olyan nemzetközi nagyvállalat a világon, amely képes integrált feldolgozó-, csomagoló-, elosztó gépsorokat és üzemi megoldásokat kínálni az élelmiszer-feldolgozásban. A Tetra Pak több mint 23.000 főt foglalkoztat több mint 170 országban. Mottónk, ”MEGŐRZI, AMI JÓ” a Tetra Pak azon célját közvetíti, hogy a világ minden részére biztonságos és egészséges élelmiszert juttasson el.