Rehab Critical Mass

A fogyatékossággal élők életminőségének javításáért tartottak felvonulást és családi napot vasárnap Budapesten. A második alkalommal meghirdetett Rehab Critical Mass célja, hogy felhívják a figyelmet a látásukban, hallásukban, mozgásukban, beszédükben vagy mentálisan akadályozott emberek mindennapjait megnehezítő akadályokra és hiányosságokra, melyek az érintettek és segítőik szerint haladéktalan megoldást igényelnének.

D__AS20150517027
MTI Fotó: Kovács Tamás

A szervezők szerint a különböző fogyatékossággal élő emberek közös problémája az önérdekérvényesítés nehézsége vagy hiánya. Szerintük ugyanis ők nem tudnak egyenlő esélyekkel részt venni a hétköznapi életben, akár tanulásról, akár munkáról, vagy szórakozásról van szó. A Rehab Critical Mass mozgalom egy alulról, az érintettektől induló civil önszerveződés, melynek célja egyebek mellett az, hogy az elaprózott egyéni küzdelmek helyett létrehozza a szolidaritáson alapuló közösséget, amelyhez az “épnek” nevezett társadalom tagjai szövetségesként csatlakozhatnak.
A rendezvénnyel arra is fel kívánták hívni a figyelmet, hogy az “ép” és fogyatékossággal élő emberek egyaránt tehetségesek, sőt utóbbiaknak vannak olyan értékeik, amelyek csak rájuk jellemzőek, így például a gyengén látok hallása sokkal kifinomultabb. A Clark Ádám téren kezdődő program az Erzsébet téren zárult, ahol kulturális és családi programokat, koncerteket tartottak, az esemény fizikailag és kommunikációjában is akadálymentes. A rendezvényen a “Nyitottak vagyunk” kezdeményezéssel idén először nemzetközi cégek és magyar vállalkozások is részt vettek.