Romkocsmai emléktúra

Hazát és szerelmet keresek címmel Farkas Dénes önálló estjével folytatódik a Nemzeti Pódium Estek sorozata a Csokonai Színházban.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Nemzeti Színház népszerű, fiatal művésze édesapja, Osztojkán Béla roma költő, író, újságíró verseiből válogatott. Osztojkán Béla első generációs cigány értelmiségiként már a rendszerváltás előtt részt vett a roma civil önszerveződések alapításában. 1989 után vezetőként több cigány kisebbségi szervezetben tevékenykedett, az ország egyetlen cigány nemzetiségi középiskoláját, a pécsi Gandhi Gimnáziumot működtető közalapítvány titkára volt. Alapító-főszerkesztőként jegyzi a Világunk, az Amaro Drom és a Phralipe című lapokat. „A versmondás nem modoros, archaikus búgás egy szomorkás arcú csellós lány mellett, hanem hitem szerint végtelenül izgalmas, játékos élőbeszéd. Sokat jártam a várost nappal és éjszaka verseket mondva másoknak, hol céllal, hol cél nélkül, és sokunk számára öröm volt ez az igazság.” – vallja Farkas Dénes. Az előadás díszlete a romkocsmák, az önmagukat még kereső fiatalok világát idézi. Egy romkocsmai emléktúra, ha úgy tetszik. A nézők a kulisszák mögé tekinthetnek, hisz a március 18-án, szombaton 19 órától kezdődő est helyszíne a Színészbüfé lesz.

Osztojkán Béla
(1948–2008)
Volt esztergályos, marós, 1977-től szabadfoglalkozású író és újságíró. Első generációs cigány értelmiségiként már a rendszerváltás előtt részt vett a roma civil önszerveződések alapításában, 1989 után vezetőként több cigány kisebbségi szervezetben tevékenykedett, az ország egyetlen cigány nemzetiségi középiskoláját, a pécsi Gandhi Gimnáziumot működtető közalapítvány titkára volt. Alapító-főszerkesztőként jegyzi a Világunk, az Amaro Drom és a Phralipe című lapokat. Művei: Halak a fekete citerában (versek, 1981), Hóesés hűségben (versek, 1983), Nincs itthon az Isten (elbeszélések, 1985), Átyin Jóskának nincs, aki megfizessen (regény, 1997), Bölcsek napkeletről (színpadi meseköltemény, 1998)