Sasmérgezés újra

Két héten belül másodjára is megmérgezték a hortobágyi Madárkórházban meggyógyított rétisast. Az eset nem példa nélküli, régebben hasonló eset megtörtént Bogyóval, egy általuk elengedett másik rétisassal is.

Alig, hogy elengedték, visszatért a Madárkórházba az a rétisas, melyet Húsvét vasárnap Seres Nándor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa hozott Ároktőről. A sas már a végét járta, de az antidotum és infúzió beadását követően erőre kapott.  További kezelések után lábadozását a látogatók a Hortobágyi Madárpark Látványkórházában követhették figyelemmel, ahol már annyira megerősödött, hogy nem lehetett tovább bent tartani, mert szinte szétszedte a kórtermet. A megtalálás helyén Ároktőn engedték el a Bükki Nemzeti Park munkatársainak közreműködésével két héttel ezelőtt.

IMG_6603Pár napja a BNPI munkatársai visszafogták, és elhozták a kórházba. Kiderült, véralvadás gátló hatású, engedélyezett pocokméreg vette le a lábáról. Ez a hatóanyag elméletileg nem kerül át másodlagosan a ragadozókba, most mégis itt az ellenpélda. Az ellenszer beadását követően a sas már túl van az életveszélyen, sőt már megint kezdi szétszedni a kórtermet, ezért a második elengedés előtt áthelyezik a Madárpark nagyröpdéjébe, ahol más sasok társaságában rehabilitálják. A rétisas Európa legnagyobb sasfaja, szárnyának fesztávolsága a 2 és fél métert is elérheti. Fokozottan védett, veszélyeztetett faj, hazai állománya mintegy 230 pár, eszmei értéke 1 millió Ft. A szándékos mérgezések során az utóbbi 10 évben több mint 100 réti és parlagi sas pusztult el hazánkban.

A sasok mérgezése illegális, méreggel való visszaélés, állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás miatt bűncselekmény, mely halmozottan több, mint tíz év börtönbüntetéssel és több millió forint bírsággal is sújtható, mégis csinálják – mondja dr. Déri János, a Madárkórház Alapítvány állatorvosa. Nem feltétlenül a sasok ellen irányul, főleg rókát, dolmányos varjat, vagy más kártékonynak ítélt ragadozót próbálnak csalétekbe rejtett méreggel elpusztítani. A méreg nem válogat, a célállaton keresztül az azt fogyasztó más ragadozókat másodlagosan is elpusztítja, így a sasokat is fenyegeti. De vadászható és az élelmiszerláncba bekerülő vadfajok útján az emberi egészségre is veszélyes.