Sunyi díjemelések D’Ebrecenben

Vége az ingyen parkolásnak Debrecenben a Jászai Mari utcai parkolónál az első órában október 1-től. Pedig népszerű volt, talán épp ezért szüntetik meg ezt a szolgáltatást. Annak ellenére, hogy a város azt ígérte, és az új parkolási cég  is azt reklámozta, hogy Debrecenben nem fognak emelkedni a parkolási díjak, némi sunyisággal (sajnos jobb szót nem lehet rá találni) csak elintézték, hogy egyre többe kerüljön a parkolás a cívis polgároknak.

_KON2886Érdekes, hogy annak idején a háromszáz forintos vizitdíjért egy ország „lázadt fel”, most viszont gyakorlatilag senkit sem zavar, hogy ott, ahol eddig ingyen parkolhattak, akár 440 forintot is kell fizetni óránként. Ha elfogadjuk a politikusoktól megszokott csomagolt hazugságokat, féligazságokat, akkor nyugodtan hátra is dőlhetnénk és mondhatnánk, a parkolási díjak tényleg nem változtak. Debrecen város közgyűlésének döntése alapján újabb parkolókat vontak be a fizető övezetbe a cívisvárosban. 2015. január 1-től fizetni kell a parkolásért a Barna utca belső, lakótelepi részén, az Ady Endre úton és a Pallagi úton, a Nagyerdei Stadion előtti területen. Így összesen újabb 161 parkolóban tette kötelezővé a díjfizetést a közgyűlés. A Barna utca belső, lakótelepi részén 41, az Ady Endre úton 60, a Pallagi út stadion előtti részén pedig további 60 parkolóban kell fizetni a várakozásért. Mindhárom terület az I. parkolási övezetben található, ennek megfelelően alakul a parkolás díja is, vagyis 380 Ft/óra.

_KON2885

Lássuk a sunyi parkolási díjemelési recepteket Debrecenből.

Egyik recept: végy különböző parkolási övezeteket, ahol másféle díjazások vannak, majd ígérd meg, hogy a díjak nem változnak (nép örül, tapsol), de közben gondoskodj róla, hogy minél több övezet ugorjon feljebb egyet (nép észre sem veszi, hogy ugyanott mégis drágább lett a parkolás). Vagyis ugyanazért a szolgáltatásért többet fizet a polgár. Akkor mi is ez, ha nem áremelés?

Másik recept: ott, ahol eddig az első óra ingyenes volt (Jászai Mari utcai parkoló) ott töröld el ezt a kedvezményt. A parkolás díja nem emelkedik, csak nem lehet ingyen parkolni, nos, ez megint nézőpont kérdése. Ja, és közben hadd ugorjon eggyel feljebb abban a kategóriában a tarifa is. Ha már lúd, legyen kövér, kedves cívis képviselők, akik állítólag a város lakóit szolgálják. Most már csak arra kell kínosan figyelni, hogy még véletlenül se állítsák be úgy a sorompós parkoló órákat, hogy perc alapján számlázzon. Ez mindössze egy első éves programozó hallgató első ZH beugrójának lehetne a témája, és nem hiszem, hogy nagyon megszórná a feladat a diákokat. Sokkal jobb ugyanis, ha félóránként vagy negyedóránként állítják be a tarifaugrást, hiszen a megkezdett félórákkal több pénzt lehet kiszedni a polgárok zsebéből. És nincs az a megátalkodott törzsök cívis, aki csak azért dekkoljon egy parkolóban nyáron ötven fokban, hogy lelakja az épp megkezdett félórát. Inkább szolgalelkűen, dünnyögve dobálják befelé a pitykéket a városi pénznyerő gépbe, hiszen ilyenek. Hümmögnek, dünnyögnek, aztán hamar belátják, nincs mit tenni.