Szelekció

„Ez a Szávay Gyulán levő szelektív gyűjtő, ahova mi is hordjuk a hulladékot. Az emberek már régen úgy gondolják, tök praktikus ide hordani MINDENT, ami csak nekik tetszik…. Az utóbbi időben viszont már annyira eldurvult a helyzet, hogy a szomszédok fotózni kezdték, miket hordanak oda. Kíváncsi vagyok, vajon erre mit mondana az AKSD és a Közterület-felügyelet… Nem csak veszélyes a rengeteg szemét (főleg, hogy a szél viszi a lakók UDVARÁRA), de rendkívül ronda látvány is, így, a Kerekestelepi fürdőtől 50 méterre ….” Kaptuk a fotókat és az észrevételt egyik olvasónktól.

11
Galéria az olvasóink fotóiból

A szelektív hulladékgyűjtőbe más típusú hulladékot elhelyezni, mint amire a rendszer lehetőséget ad, szabálysértésnek minősül. Ha tetten érik az „elkövetőt”, akkor ezért bírságot lehet kiszabni rá. Másfelől a közterület-felügyelet dolga a közterület tisztán tartása, vagy annak tartatása, de ők választhatják azt az utat is, hogy elszállíttatják a szemetet a város költségén. Erre a viselkedésre egyébként röviden annyit lehet mondani, önmagában azt, ha valaki hülye, nem büntetheti a törvény. Márpedig amikor ott van a lehetőség a felelős viselkedésre (ha már mindenképpen a túlfogyasztás mellett dönt és emiatt több szemete keletkezik, mint amennyi egy átlagos háztartásban), de nem él vele, más jelzővel nehéz lenne illetni. Az ilyen esetekre tudomásunk szerint egyébként nincsen egységes „recept”, a kezdetben még szabálykövető magatartás sok helyen csapott át efféle magatartásba. A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos szemléletformáló kampányok nagy része a kukák bevezetésekor kifutotta magát. Több városban pályázati forrásokból próbálkoznak megoldásként a szelektív hulladékgyűjtő szigetek megszüntetésével és egyidejűleg az egyéni gyűjtés bevezetésével. A műanyag hulladék, italos és kartondobozok számára műanyag zsákot lehet igényelni, ahonnan elviszik a telit, a lakók kapnak egy újat, illetve a zöldhulladék elszállítását lehet hasonló módon kivitelezni őszi időszakban, vagyis főleg a kaszálékot, lombhullató fák, cserjék leveleit gyűjtik be, egyéb szerves zöld hulladékot nem. Ez Debrecen egyre több területén tapasztalható, főleg a kertvárosi részeken.

Ami nem szerepelt a tájékoztató kampányokban, bár az AKSD honlapján azért rá lehet bukkanni, és ajánljuk a lakók figyelmébe: a lakossági hulladékudvarban ingyenesen is elhelyezhető a válogatott hulladék, pl. elektronikai, vegyi, fáradt olaj, stb., a cég tájékoztatása szerint ez egyre népszerűbb szolgáltatás. A szemétlerakóba (Debreceni Regionális Hulladékkezelő Telep) is vihet bárki szemetet. A hulladék-lerakási szolgáltatási díjak között megtalálhatók az érvényes tarifák. Csak példaként: a legtöbbet a települési (háztartási) hulladékért és szennyezett fanyesedékért kell fizetni, tonnánként 22 ezer forintot. Tessék kiszámolni, mennyit lehet spórolni az „ingyenes” szemeteléssel, és belegondolni, megéri-e ennyiért felelőtlennek és ostobának lenni.