Szellemet, erőt, erkölcsöt egyesíts!

Úgy tűnik, a kormány eldöntötte, hogy Mocsai Lajosból, aki semmilyen tudományos teljesítményt nem tud felmutatni e téren (sem), díszdoktort csinál. Eddigi élete során nem tudott ilyenfajta címet szerezni, PhD fokozatra pedig elég kevés esélye van, még akkor is, ha tavaly rektort csináltak belőle a Testnevelési Egyetemen. Mocsaiék most új cselhez folyamodtak és ebben partnerre is találtak a nemrég kinevezett Debreceni Egyetem új rektora, Szilvássy Zoltán személyében.

140901TestnevEgyetemEvnyito03_KONYTavaly ősszel a Testnevelési Egyetem tanévnyitóján üres maradt egy szék a pulpituson, ez is jelezte a feszült és akkor még le nem játszott helyzetet a fővárosi intézményben. Azóta persze rektor lett a kézilabda edzőből az egyetemen, de valamit csak érezhetnek a patrónusai, ezért most jobb híján díszdoktori címet próbálnak Mocsainak „adományozni”. Nagy kérdés, ha a rektori kinevezéséig, vagyis tavalyig semmilyen érdemi tudományos munkát nem tudott felmutatni a kézilabdaedző, egy év alatt vajon milyen érdemi munkát végzett, amivel kiérdemelte a díszdoktori címet.

Mocsai díszdoktorrá való kinevezését Szilvássy Zoltán rektor terjesztette elő, ám a véleményező testületként eljáró doktori és habilitációs tanács a napokban nagy többséggel leszavazta az előterjesztést. Meg nem erősített információk szerint a volt edző mindössze egyetlen voksot kapott, míg kilencen vagy ellene szavaztak, vagy tartózkodtak.

Az egyetemen ezután híre ment, hogy Mocsai díszdoktorságát sikerült megakadályozni, s ez nagy tetszést aratott azok körében, akik úgy vélik, jelentősen rontaná a DE presztízsét, ha feltehetően politikai nyomásra sikerülne átverni Mocsai díszdoktorrá avatását. Elvégre ezt a kitüntető címet eddig csak azok kaphatták, akik hosszú évek alatt kiemelkedő tudományos teljesítményt nyújtottak. Vagy olyan jelentős felfedezést, tudományos újítást tettek, ami nagymértékben hozzájárul a hazai tudományos kutatás fejlődéséhez.

A kormány és Szilvássy eltökélt, hiába dobták ki őket Mocsaival együtt jelképesen az egyetem főbejáratán, most az ablakon próbálnak visszamászni a díszdoktori címért. Most úgynevezett egyéni előterjesztés formájában nyújtják be a szenátusnak szó szerinti formában ugyanazt, amit a doktori és habilitációs tanács már elutasított. Az előterjesztő Borbély Attila egyetemi tanár. A kérdésről a szenátus június 25-i ülésén dönt. Talán ez a lobbizás az egyetlen erőfeszítése Mocsainak a doktori cím megszerzéséért, ami most zajlik, és úgy tűnik, nagyon szeretné a neve elé odaírni azt a két betűt. Ami ezek után nem kérdés, az edzőnek és holdudvarának sokat jelentene ez a doktori cím, de sárba tiporná mindazon emberek munkáját, akik megérdemelten kapták meg.

Aki a Testnevelési Egyetem kapuján bemegy, legyen az tanár, hallgató vagy vendég azt olvashatja a belső kapun, hogy Szellemet, erőt, erkölcsöt egyesíts! Úgy tűnik, van, akinek jobban tetszik a hátsóbejárat.