Tavaszodik

Az enyhe és csapadékos télvégnek köszönhetően idén már február végén teljes virágzásban vannak a tarka sáfrányok és az egyhajúvirágok. Utóbbi hazánk legészakibb előfordulási helyein is szinte teljesen kinyíltak. Sajnos a déli országrészben, Kelebia határában a legnagyobb hazai állományát néhány éve beszántották, annak ellenére, hogy az egyhajúvirág fokozottan védett és eszmei értéke tövenként százezer forint. Ez a halványlila virág 3-4 éves korában kezd virágozni, addig csak alig pár centi hosszú fűszerű levelei árulkodnak jelenlétéről.

_KON5507
Tarka sáfrány – Galéria

Másik nagy hazai állománya Újléta mellett található, de sajnos ez az állomány is fogyatkozik. Nagy részét a vaddisznók kitúrták gumói miatt a hevenyészett vadkerítés sem segített ezen, leginkább azért mert nem csak a növények, hanem a disznók is a kerítésen belül maradtak, annak idején. A tarka sáfrány hegységeink kivételével sokfelé elterjedt hazánkban, de a Duna mentén és a Debrecen környékén vannak legnagyobb állományai. A Panoráma út melletti akácosok, tölgyesek jó élőhelyet biztosítanak nekik.

_KON5529
A fokozottan védett egyhajúvirág

A tarka sáfránynak több tízezres állománya élt Bagamér mellett a határsávban, de sajnos pont az állomány közepére egy vadkerítést húztak a hatóságok engedélyével, amikor egy vaddisznós kert létesült. Ekkor az állomány nagy része (több mint tízezer tő sáfrány) elpusztult, a megmaradt állomány pedig a határsávban található. Az úgynevezett geofiton növények korai virágzása azzal magyarázható, hogy az erdő talajára februártól április közepéig jut el a legtöbb fény. Így ezek a növények ekkor virágoznak, majd beérlelik terméseiket, és mire megjön a nyár, már a tőleveleik is leszáradnak, csak gumóik pihennek a földben várva a következő tavaszt. A TerepSzemle Stúdió környezetvédelmi egyesület már évtizedek óta végzi e fajok monitoring vizsgálatát ami ezen a hétvégén is megtörtént így egy csokor virággal virtuálisan olvasóinknak is kedveskedhetünk.