Természetismereti tábor gyerekeknek

Táborokat országszerte találhat az ember, de főleg a kisebb gyerekeknek a saját lakókörnyezetük közelében keresnek a szüleik táborozási lehetőséget. Azoknak, akik egy kicsit messzebbre is el merik engedni a porontyot, ajánljuk a szegedi CSEMETE Egyesület táborait.bugac_csemete_termeszetism_tabor_hirkep

Elsőként a Bugacon rendezett Természetismereti Tábort, ami június 28-tól július 4-ig tart. Az egyesület már közel 30 éve végez természetvédelmi tevékenységet, ebbe a békamentéstől a mezővédő erdősávok telepítéséig, a szennyvízhálózat kiépítésének társadalmasításától a környezeti tanácsadó iroda működtetéséig sok minden belefér, így a nyári táborok szervezése is. A Természetismereti Tábort saját oktatóközpontjukban, a Kiskunfélegyháza közeli Bugacon tartják. Itt a Kiskunsági Nemzeti Park és a Dél-Alföld természeti értékeivel, védett növény- és állatfajaival, a hagyományos tájhasználattal, az őshonos háziállat fajtákkal, íjászattal, ősi mesterségekkel és játékokkal ismerkedhetnek meg a 8-14 év közötti fiatalok. A tábor bentlakásos, téglaépületben és sátorban egyaránt el tudják szállásolni az érkezőket. A napi háromszori étkezést magában foglaló tábor teljes részvételi díja 17 ezer forint (a Szegedre való eljutást nem tartalmazza). Az árakat évek óta nem változtatja az egyesület, tudtuk meg Bojtos Ferenctől, a tábor vezetőjétől, hiszen a többgyerekes családoknak néha még ezt is nehéz előteremteni, ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Az oktatóközpont környéke kiválóan alkalmas kirándulásra, nagyon népszerűek az ősborókás közelébe vagy a bunkerhez  szervezett túrák, és mivel a hüllővédelemtől kezdve a botanikáig szinte minden területtel foglalkozhatnak, a természet iránt érdeklődő gyerekek nem szoktak náluk unatkozni. A részvételi díjat személyesen a CSEMETE irodán (6720 Szeged, Arany János u.1.) vagy átutalással a 11735005-20089247 számlaszámra lehet befizetni, a közleményben fel kell tüntetni a tábor és a táborozó nevét. Szükség szerint sátrat és hálózsákot tudnak biztosítani, de a jelentkezéskor ennek igényét jelezni kell. Érdeklődni lehet a csemete@csemete.com e-mail címen, vagy jelentkezés Bojtos Ferencnél, a tábor vezetőjénél: +36 (20) 3289-433. További részletek az egyesületről és további táborozási lehetőségek: www.csemete.com.

Részletes program

június 28. (vasárnap): gyülekező: 07:15. Szeged, Nagyállomás, aula. Érkezés a táborhelyre várhatóan 11:30-kor, szálláshelyek elfoglalása, ismerkedés a táborhellyel, a pusztával és egymással, csapatok kialakítása, délután: rövid séta a pusztában, íjászat, térképismeret és tájékozódás, éjszakai túra.

június 29. (hétfő): az ősborókás két arca – élőhely vizsgálat, állatnyomok rögzítése, lovasbemutató, pásztormúzeum, délután Fekete-szék, gyógy- és fűszernövények ismerete, gyűjtése, szárítási technikák, métázás.

június 30. (kedd): a közelmúlt történelme, séta az orosz bunkerhez és a lőtérre, helyi történelmi kiállítás berendezése, számháború, este pizzasütés kemencében, csillagászati alapismeretek és fénycsapdázás.

július 01. (szerda): látogatás Kiskunfélegyházára, városnézés, kincsünk a termálvíz – strandolás és vízvizsgálatok, tábortűz, szalonna és egyéb sütögetés.

július 02. (csütörtök): erdészeti múzeum és az erdő élővilága kiállítás Móriczgáton, bugaci fagylaltozás, délután madárodú készítés és kihelyezés, az erdő szintjei és élővilága, az agyag használata, parasztolimpia, hagyományos háztartási eszközök és használatuk, este bográcsos főző verseny.

július 03. (péntek): utazás Soltvadkertre, motormúzeum, Soltvadkerti-tó, szőlőművelés és szüreti szokások, gyümölcs- és zöldségsaláták készítése, délután séta a vadföldekre, vadgazdálkodás és vadászat természetvédelmi területeken, akadályverseny, a tanultak gyakorlati próbája, délután táborzáró vetélkedő, szúnyog mozi.

július 04. (szombat): hazautazás. Érkezés: 12.14-kor a szegedi Nagyállomásra.

One Comment