TISZTA ADRIÁT!

A horvát kormány olajkitermelési engedélyt adott ki az Adriai-tenger horvát szakaszára. A tervezett fúrótornyok mindössze 10 km-re lennének nemzeti parkoktól, vagy olyan történelmi városoktól, mint Dubrovnik. Pedig a megoldás adott: 100%-ban megújuló Horvátország!

_MG_1321A megújuló energiahordozókba való befektetés hamar megtérülne a napsütötte mediterrán országban. Miközben a horvát kormány olajfúrással szennyezné el az Adriát, a horvát közvélemény több mint 90%-a a megújulók terjedését támogatná az országban. A horvátok többsége ellenzi az olajkitermelést. 74%-uk népszavazást szeretne az ügyben: szerintük ilyen horderejű kérdésről nem a kormánynak kellene döntenie a fejük felett.
Itt az első siker! Az engedélyek többségét megszerző OMV és a Marathon Oil július végével kiszállt a projektből. A Greenpeace azonban nem áll meg! Most aláírásokat gyűjtenek a horvát nagykövetségnek, melyben követelik, hogy ne kezdődjön olajkitermelés az Adriai-tenger horvát partjainál – és ehelyett Horvátország végre elkezdje építeni a 100%-ban megújulókon alapuló jövőt.