Tíz év után: Tóth József nem bűnös

A másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék  az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és a büntetőeljárást megszüntette a Tóth József, Polgár város polgármestere ellen indított perben.

_KON6218A közel tíz éve húzódó ügy másodfokú ítélethirdetésén dr. Helmeczy László ügyvéd hangsúlyozta, hogy szerinte az ügyészség inkább a kormány politikai igényét, mint a törvényességet akarta, akarja kiszolgálni. Az ügyvéd kifejtette, súlyos hibákat vétettek a nyomozóhatóságok, kedvüknek vagy utasításoknak megfelelően vették elő az ügyet, vagy feledkeztek el róla évekig. Ha Tóth József indult valamelyik választáson, akkor egyből terítékre került a vádemelés, de egyébként érdemben évekig nem nyomoztak.

_KON6205
Vége a politikai kutyaszorítónak, Tóth József ellen megszüntették a büntetőeljárást

A vádhatóság szerint Tóth József, mint egykori Hajdú-Bihar megyei közgyűlési alelnök tudott az M3-as Kht. közmunkaprogramja során történt pénzügyi visszaélésekről, ám erről sem a közgyűlés akkori elnökét, sem pedig a hatóságokat nem tájékoztatta. 2004-ben a polgári pihenőpark építésénél indított közmunkaprogramban több szabálytalanságot követtek el. Fiktív gépjármű-menetleveleket állítottak ki, és a bérek kifizetésénél sem jártak el törvényesen. A vádirat szerint Tóth József a tudomására jutott információkat szűk körben akarta tartani, és a botrány elkerülése érdekében semmilyen eljárást nem kívánt kezdeményezni. Erről egy hangfelvétel is nyilvánosságra került. Az első fokon meghozott döntés szerint Tóth József bűnös, elkövette a bűnpártolás bűntettét. Az ítélet szerint Polgár polgármesterének 540 ezer forint pénzbüntetést kellett volna fizetnie. Ha ezt nem teszi meg, 540 napra fogházba kerülhet. Tóth Józsefet emellett 750 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Mindezt most hatályon kívül helyezte a Törvényszék azzal együtt, hogy megszüntette az eljárást a DK politikusa ellen. Úgy tűnik, olykor akár tíz évig is küzdeni kell egy magyar állampolgárnak, mire végleg kimondják róla, hogy ártatlan. A bűnügyi költségeket ilyenkor az állam fedezi, a kérdés, ki állja majd az erkölcsi cechet.