Tizenöt bemutató a Csokonai Színházban

Hét nagyszínpadi, öt kamara- és három stúdióelőadással valamint jubileumi beszélgetésekkel várja a nézőket a jövő évadban a Csokonai Színház, ahol Anca Bradu, Árkosi Árpád, Nadine Duffaut, Naszlady Éva, Keszég László, Méhes László és Szikszai Rémusz is rendezni fog.

_KON6119Ráckevei Anna igazgató a színház keddi sajtótájékoztatóján az idei évad eredményeit ismertetve kiemelte: kevesebb előadásszámmal nagyobb bevételt könyvelhet el a színház, nőtt a jegyeladások száma is. Ebben az évadban közel 15 ezer darab bérlet kelt el, a nézőszám az évad végére várhatóan eléri a 90 ezret. Az idén kilencedszer, egy lengyelországi, hat vidéki, öt budapesti és négy határon túli produkcióval rendezte meg a színház a kortárs magyar drámák találkozóját, a Deszka Fesztivált, amelyet a szakma és a közönség széles körű érdeklődése kísért. Az egyik különlegesség Az imposztor bemutatása volt: Spiró György lengyel témájú, legendás darabját lengyelek adták elő. 2016-ban a Deszka is jubilál. A tízedik alkalommal megrendezendő seregszemlére meglepetéseket is tervez a színház.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármester a jubileumi évad kapcsán kiemelte: kevés város büszkélkedhet 150 éves kőszínházzal, s elismeréssel szólt az itt folyó szakmai munkáról is. Hozzátette: a város minden feltételt igyekszik biztosítani ahhoz, hogy a Debrecen kulturális életében meghatározó szerepet betöltő színház méltóképpen ünnepelhessen.

A Rómeó és Júlia Szakács Hajnalka és Vecsey Miklós címszereplésével, Szikszai Rémusz rendezésében kerül színre február 19-én, míg az évad utolsó nagyszínházi produkcióját a Carmenből, az Egy halálraítélt utolsó napja című rendezéseiből a debreceniek által már jól ismert Nadine Duffaut állítja színpadra. A Camille című előadással Camille Claudel szobrásznak állít emléket a Csokonai Színház koreográfusa, Katona Gábor. Rodin múzsájának története Alma H. Bond műve alapján készül 2016. márciusi bemutatóval. Szintén a Víg Kamaraszínház ad otthont Csokonai Vitéz Mihály Karnyóné című vígjátékának. A rendező Méhes László, aki A chioggiai csetepaté után dolgozik majd újra együtt a társulattal. A stúdiószínházban a fiatal román rendezőgeneráció egyik emblematikus alakja, az Antigoné-rendezéséből már ismert Anca Bradu viszi színre Virginia Woolf Orlando című regényének adaptációját. Az 1950-es években üstökösként feltűnő, majd halálba menekülő színész-filmcsillag, Soós Imre sorsa ihlette Hubay Miklós Tüzet viszek című írását. Soós Imre a Színművészeti Főiskola elvégzése után (1952) három évet töltött a Csokonai Színházban. A színpadi változatot a Csokonai Színház művészeti vezetője, Gemza Péter készíti. A bemutató 2016. április 15-én lesz.

shirley_valentine_VeresH-9295
Majzik Edit a Shirley Valentine-ban megunhatatlan

A következő évadban is folytatódik a Shakespeare vetítés-sorozat a londoni Globe Színház és a Royal Shakespeare Company előadásaival. Hat darab marad repertoáron: az évad nagysikerű vígjátéka, a Méhes László rendezte A chioggiai csetepaté, a folyamatos teltházzal futó Árkosi Árpád által színre vitt előadások, a Shirley Valentine és az Akár Akárki, a Városmajori Színházi Szemlére utazó Istent a falra festeni (r.: Mészáros Tibor), a gyerekek kedvence, a Tűzrőlpattant Tündérország (r.: Pesty- Nagy Kati), valamint a POSZT versenyprogramjába meghívott A Mester és Margarita (r.: Rusznyák Gábor).

A társulat két új taggal bővül, az évad elején Janka Barnabás és Tóth János érkezik a színházhoz.

Jubileumi beszélgetések:

A Csokonai-történetek címmel a 150 éves évforduló kapcsán a színház beszélgetésre hívja az egykori társulati tagokat, debreceni kötődésű művészeket. Az ünnepi találkozások házigazdája Ráckevei Anna színművész, a Csokonai Színház igazgatója valamint Csikos Sándor színművész-rendező. A beszélgetések vállaltan és elkerülhetetlenül az anekdotázásra épülnek, amely élményszerűen jeleníti meg a debreceni színház mindenkori belső életét, a színészközösség szinte családias viszonyait, a sikereket, buktatókat, a nagy ívű művészi pályák emberi tanulságait.

cioggaiai_csetepate-4169
Nevetés, felfordulás a színpadon, ez a Cioggaiai csetepaté a Víg Kamarában

Az évadon belül kilenc találkozó várja majd az érdeklődőket.

A megszólított művészek között van Béres Ilona, Cserhalmi György, Haumann Péter, Kállai Bori, Szarvas József, Téri Sándor, Pinczés István, Sárközy Zoltán, Tréfás György. Az ünnepi beszélgetés-sorozat kezdő és záró momentumaként két jubiláló művészt kérdezünk majd: Miske Lászlót és Lengyel Györgyöt.

Jubileumi tervek

mathe_andras_01_KonyhasI
Máthé András fotóművész több mint harminc éve fotózza a debreceni színészeket

A jubileum kapcsán Nagy Sándor Zoltán grafikus már meglévő, Faust-rézkarcai egészülnének ki a díszbemutató próbafolyamata alatt készült új munkákkal. A kiállítást a Csokonai Színházban rendezik meg a díszbemutatóval egy időben. Máthé András 1987 óta készít fotókat a színház bemutatóiról, programjairól. A fotóművész reprezentatív tárlata a Kölcsey Központ körfolyosóján lesz látható. A Batthyány24 Galériában télen interaktív média-kiállítás nyílik a 150 éves Csokonai Színház archív felvételeiből. Nagyszabású bélyegkiállítás is szerepel a tervek között. A kiállítás mellett a 150 éves színházról és az ünnepi évad társulatáról postai forgalomba kerülő bélyegsorozat kiadását is tervezi a Csokonai Színház. Az október 7-i bemutatón alkalmi postabélyegzés is lesz. A Hajdú-bihari Naplóban szeptembertől havi rendszerességgel jelennek meg visszaemlékező írások, a legendás egykori igazgató, Lengyel György tollából.

Bérletrendszer

A jegy- és bérletrendszerrel kapcsolatban jelentős változás nem várható a 2015/2016-os évadban.

Újdonságként a jubileumi évad tiszteletére a színház ajándékutalványokat készít, melyeket 1000, 2000 és 5000 forintos címletekben vásárolhatnak meg mindazok, akik színházi élménnyel szeretnék meglepni szeretteiket.

Nem emelkednek a jegy- és bérletárak, illetve a jól ismert kedvezmények is megmaradnak. A diákokat és nyugdíjasokat továbbra is 10 százalékos, míg a csoportokat 20 százalékos engedménnyel várja a Csokonai Színház.

A bérletvásárlás augusztus 5-től kezdődik, a jegypénztár pedig az új évadban is a jól ismert nyitva tartással várja a vendégeket. A Jegymester rendszernek köszönhetően továbbra is működni fog az online jegyértékesítés.

2015/16-os évad:

  1. augusztus 29. – Szép estéket, Magyarország! – országos évadnyitó gálaest

Orbán János Dénes: A magyar Faust (rend.: Árkosi Árpád)

Donizetti: Szerelmi bájital (rend.: Gemza Péter)

A mindentlátó királylány (rend: Kolozsi Angéla)

Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde (rend.: Fige Attila)

Robert Thomas: Nyolc nő (rend.: Keszég László)

Fenyő Miklós–Tasnádi István: Made in Hungária (rend.: Mészáros Tibor)

Urbán Gyula: Egerek (rend.: Tóth Géza)

Szabó Magda: Az ajtó (rend.: Naszlady Éva)

William Shakespeare: Rómeó és Júlia (rend.: Szikszai Rémusz)

Virginia Woolf: Orlando(rend.: Anca Bradu)

Camille – Alma H. Bond műve alapján (rend.: Katona Gábor)

Operabemutató egyeztetés alatt (rend.: Nadine Duffaut)

Hubay Miklós: Tüzet viszek (rend.: Gemza Péter)

Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s a két szeleburdiak (rend.: Méhes

László)

Hobo: Csokonai-est

DESZKA Fesztivál – 2016. március 18-25.

Műsoron marad:

Bulgakov: A Mester és Margarita (r.: Rusznyák Gábor)

Carlo Goldoni: A chioggiai csetepaté (rend.: Méhes László)

Willy Russell: Shirley Valentine (rend.: Árkosi Árpád)

Borbély Szilárd: Akár Akárki (rend.: Árkosi Árpád)

Mészáros Tibor: Istent a falra festeni (rend.: Mészáros Tibor)

Benedek–Kocsák–Pesty-Nagy–Wichmann: Tűzrőlpattant Tündérország (rend.:

Pesty-Nagy Kati)