Történelmi életképek izraeli és magyar szemmel

Történelmi események és életképek – izraeli és magyar szemmel címmel szabadtéri tárlat nyílt kedden az izraeli magyarok életét dokumentáló Új Kelet című lap címlapjaiból és az akkori Népszabadság tudósításaiból, Budapesten, a Kazinczy utcában.

D_NOE20150728005
MTI Fotó: Bruzák Noémi

A kiállítás az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Kazinczy utcai Café Tel-Aviv szervezésében készült. Az egyetlen, magyar nyelven a mai napig megjelenő izraeli napilap, az Új Kelet legérdekesebb cikkeiből és címlapjaiból összeállított kordokumentumot hat nagyméretű installációból álló szabadtéri tárlat mutatja be a történelmi zsidónegyedben. A rendhagyó köztéri kiállítás az Új Kelet és a Népszabadság korabeli tudósításait felhasználva hasonlítja össze a jelentős történelmi események szentföldi és magyarországi sajtómegjelenéseit, egyúttal végigvezeti a látogatót Izrael állam 1948-as megalakulása óta eltelt fordulatos évtizedeken. A kiállítási anyag kitér az 1956-os magyar forradalom izraeli és magyarországi médiavisszhangjára, valamint korabeli, könnyedebb témákat is feldolgoz.
A megnyitón Köves Slomó hangsúlyozta: azt szokták mondani, hogy aki kisebbségben él, gazdagodik, hiszen mind a többségi, mind a kisebbségi kultúrát magáénak tudja. Ugyanakkor gazdagítja azt a társadalmat is, melynek tagja. Mindez sok szempontból igaz a magyarországi zsidóságra is. Ennek a lenyomata az Új Kelet című napilap is, amelyet eredetileg Kolozsváron adtak ki 1918-ban, mint kisebbségi magyar nyelvű, de egyben cionista napilap, és a sors iróniájából a 1940-es évek elején a magyar hatóságok szüntették meg a kiadást. Izrael állam megalapítása környékén már Budapesten jelent meg a napilap, majd hamarosan több mint 100 ezer olvasója lett a kiadványnak. Talán ez a kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a zsidó lét fenntartása, a magyar-zsidó kultúra ápolása közös felelősségünk. Reményeik szerint az archívum hamarosan digitálisan is elérhető lesz, a későbbiekben akár a hazai történészek számára is elérhetővé, kutathatóvá teszik a több ezer oldalnyi anyagot.
Izrael nagykövete, Ilan Mor a kiállítás megnyitóján kifejtette: az Új Kelet évtizedeken keresztül jelentett egyfajta hidat a Magyarországról Izraelbe távozó emberek számára, és a most kiállított anyag is fontos szerepet tölt be a magyar-izraeli kultúra bemutatásában, egyúttal azt is mutatja, hogy a zsidó kultúrának megkérdőjelezhetetlenül van helye Magyarországon.