Tudod, hogy nincs bocsánat…

Tudják önök, hogy ki volt József Attila vagy Juhász Gyula? Látszólag egy tök egyszerű kérdés, és legalább a költészet napján sokan helyesen meg is válaszolnák. Április hónap tizenegyedik napja a költészet napja, 1964 óta ünnepli az ország ezt a dátumot, ami József Attila születésnapja is. A látszólag egyszerű kérdésre ma azt a választ kaptam a cívisvárosban, hogy „nem tudom, kik voltak és nem is érdekel, nekem nem ez a dolgom.” Ezt a választ a város fennhatósága alatt működő közterület-felügyelet hiénái adták, akiknek ma délután az volt a dolguk, hogy az utcára kiragasztott verseket letépjék és kukákba gyömöszöljék.

_KON0071A város polgárai néhány éve szintén úgy ünneplik ezt a napot, hogy verseket posztolnak az utcán. Ehhez a nagyon kedves és a költőkhöz méltó megemlékezéshez  két éve csatlakozott a debreceni Moly Klub is. Azóta a kezdeményezés kinőtte magát és idén április 11-én több százan ragasztották ki saját vagy kedvenc verseiket, amit nagyon sokan el is olvastak. Megálltak néhány percre, olvasgattak és talán ma egy kicsit másként mentek tovább, bevásárolni, bulizni, gyermekért az óvodába, vagy épp egyedül haza az albérletbe.

_KON0051Közben egy másik Debrecen is ünnepelte a Költészet Napját, volt mindenféle díjak átadása és nyakkendős ünneplés is a város vezetése részéről, de előtte még kiadták utasításba, hogy minden verset, írást, amit a közterületekre kihelyeznek a mai napon, azonnali hatállyal semmisítsenek meg. Így délután a posztolók után járva a közterület-felügyelet munkatársai gyermeki lelkesedéssel tépték, szaggatták a verseket és dobták a kukákba. D’Ebrecen így ünnepelte meg József Attila születésnapját a Költészet Napján. Mást nem, csak József Attila sorait küldjük nekik emlékeztetőül: „Most hát a töltött fegyvert szorítsd üres szívedhez…”