Újra DESZKÁ-ra lépnek

Máthé András Álomkergetők című fotókiállításának megnyitásával holnap (március 18-án) elkezdődik a jubileumi, X. DESZKA Fesztivál. A fotóművész 1987 óta fényképezi a Csokonai Színház előadásait és művészeit. A mintegy ötven alkotást felvonultató tárlatot Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője nyitja meg a teátrum Nézőtéri Büféjében 17 óra 20 perckor.

_KON5966A kortárs magyar drámák seregszemléje idén is arra törekedett, hogy bemutassa a legfrissebb és leginspirálóbb színházi előadásokat. A hazai és határon túli magyar nyelvű színházakban évadonként több mint 400 előadást játszanak, amelyek közül általában 70-90 kortárs magyar darab. Idén népszerű volt a kortárs darabok színrevitele, így a Művészeti Műhely több mint száz produkcióból válogatott. Összesen 17 előadás alkotja a DESZKA felnőtt programját, 7 gyerek- és ifjúsági előadás lesz (GÖRDESZKA), s újdonságként bemutatkozhatnak a színházi képzést adó felsőoktatási intézmények is: az UGRÓDESZKA négy produkciónak ad helyet.

A válogatás a teljes Kárpát-medencére kiterjedt, így a végső programban négy romániai, egy szerbiai és egy szlovákiai kortárs magyar szerzőjű előadás is bekerült az anyaországi és a fővárosi produkciók mellé. Az idei DESZKA Fesztivált – a fotókiállítást követően – Komolay Szabolcs kulturális ügyekért felelős alpolgármester nyitja meg.

A fesztivál gyermekprogramjának nyitóelőadása a Maya hajója, a felnőttprogramé pedig a Katona Gábor rendezte Camille lesz.  Mint arról már hírt adtunk, betegség elmarad a Pécsi Nemzeti Színház Becsvölgye című Nagyszínpadi előadása a fesztivál első napján. A jegyek a Csokonai Színház jegypénztárában válthatók vissza.

A jegyek jelentős része az árusítást követő egy hétben elkelt. A legolcsóbb jegy 850, a legdrágább 4500 forintba kerül.