Újratervezés?

Antal Péter állítólag annyira félti/féltette a gyűjteményét a MODEM-től, hogy azon gondolkodott, elviszi Debrecenből. Persze ez nem annyira egyszerű dolog, mint ahogy gondolnánk. Egy ilyen gyűjteményt nem pakol össze az ember tíz perc alatt és nem depózza le a garázsában. Talán ezt felismerve nyílt ma kiállítás a gyűjteményből a ma már a Déri Múzeum fennhatósága alá tartozó modern művészeti intézményben.

efggnxyialfvokuokvta
Kukla Krisztián

Sok mindent lehetett várni a Déri Múzeumtól, hogy de hogy épp ezzel hozakodjon elő, kicsit abszurd. A nagyérdemű már ezerszer láthatta az Antal-Lusztig gyűjteményt, hiszen minden korábbi vezetőség is ezt húzta elő holtszezonban. A Déri Múzeum vezetősége mert egy nagyot álmodni, úgy döntöttek, a még ha hiányosan is, de legalább a felügyeletük alatt lévő elfekvő gyűjteményhez nyúlnak. Újratervezve. A város polgármestere is újratervezett, hiszen Antal Péternek 134 millió forint kártérítést fizet a debreceni önkormányzat a MODEM-ből eltűnt két nagyértékű festmény miatt. Nagylelkű ajánlat a város polgárai pénzéből, főleg úgy, hogy még azt sem sikerült kiderítenie a rendőrségnek, mikor lopták el a képeket, azt pedig végképp nem, hogy helyi volt-e a tettes. Azt csak remélhetjük mi, debreceni polgárok, hogy ha kiderül, mucsajröcsöge alsóból való a tolvaj (ha volt egyáltalán) ugyanilyen gáláns lesz az a polgármester is, és ő meg Debrecen lakóit kárpótolja, hogy városunk „tartalékait” újra feltölthessük.

_MG_4300Az eltűnt két kiemelkedő alkotás akkori együttes értéke meghaladta a 100 millió forintot, de miután mind Csontváry Kosztka Tivadarnak, mind Nemes Lampérth Józsefnek nagyon kicsi a hátrahagyott életműve, értékük már jelentősen növekedhetett – jelezte az eltűnéskor a tulajdonos. Az önkormányzat lefolytatott az ügyben több vizsgálatot, s megállapította, hogy a MODEM igazgatója egyebek mellett „súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte” kötelezettségét, ezért Kukla Krisztiánt azonnali hatállyal elbocsátották. Ez önmagában is röhejes, hiszen nem ma történt az eset. A képek eltűnése után még majd egy évig igazgatta a MODEM-et. Ezt követően szintén a város, vagyis polgárainak pénzéből a polgármester kimentette Kuklát, és a hónapok óta üresen álló Műterem Galériába dugta el jó pár hónapra, míg végül azonnali hatállyal menesztette. Ha mindez a Louvre-ban történt volna (persze ott nem történnek ilyen dolgok) akkor már az eltűnés után azonnal lemondott volna Jean-Luc Martinez igazgató, másnap pedig szégyenében Anne Hidalgo polgármester is. Na de kérem, Martinez egy világszinten elismert régész. Anne pedig egy elegáns francia-spanyol hölgy, aki egy olyan város élén áll, amelyik addigra, mire nálunk az elsőre sor került, már fél évezrede megválasztotta magának első emberét. Ők nem keverednek ilyen buta helyzetbe.

One Comment