Vasfüggöny

Negyedszázada szűnt meg a vasfüggöny az ország nyugati határánál. Az akkori elmeháborodott politikai vezetők ezzel akarták korlátozni az eszmék, gondolatok és az emberek szabad mozgását. Most nem külső szovjet nyomásra, hanem önszántából épít a magyar kormány kerítést, csak most az ország déli oldalára. A közszolgálati hurrá-optimista hírszolgáltatók mintakerítésnek és sikeres projektnek, mindenki más a világon szégyennek nevezi.

D_KZG20150715008
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A vasfüggöny építése kezd inkább elfuserált abszurd drámához hasonlítani, ahol a néző nem tudja, sírjon vagy nevessen ezen az egészen. A rendőrök által felvigyázott katonák (régebben is így dolgoztattak, csak akkor munkásőröknek hívták a „vigyázó, óvó” embereket) különféle technológiákat próbálgatnak, és azt vizsgálják, melyik megépítése lesz a legalkalmasabb a teljes, 175 kilométeres szakaszon.
Jelenleg a büntetés-végrehajtás a dunaújvárosi Acélszerkezet Kft. segítségével készíti elő a szükséges alapanyagokat, melyeket kedden leszállítottak a mintakerítés építésének helyszínére. Innentől kezdve a honvédség veszi át a munkát. A kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd. Péntekig három verziót építenek ki 150 méteren, ezt követően Orbán Viktor személyesen a munkálatokat megtekinti (és minden bizonnyal eldönti, melyik verzió lesz alkalmas), majd kezdődhet a teljes vasfüggöny kiépítése. Az első 25 méteren faoszlopok lesznek, és erre kerül a kerítés. Aztán 125 méteren fémoszlopos technológiát alkalmaznak, mely egy részén betonalap készül. Másik részén az oszlopokat cölöpverővel helyezik el. Az oszlopokat 2,5 méterenként telepítik, a határvonaltól 2,5 és 10 méter közötti sávban. A tervek szerint a teljes határzár november végéig készül el.

Sallangok nélkül:

Egy ország vezetője úgy dönt, hogy vasfüggönyt húz országa határa mentén. Ehhez rabokkal gyártatja le a szükséges alapanyagokat, majd kivezényli a hadsereget és rendőrök felügyelete mellett személyes jelenlétével jóváhagyva megépíti az árammal és tűhegyes szögesdrótokkal felszerelt határzárt. A magyar ember nagyon buta, mindig csak később, amikor már a történelemkönyvekben, vagy regényekben olvas valakiről, akkor hiszi el, hogy az tulajdonképpen fasiszta.

One Comment