Vay-nappal egybekötött toborzónap

Több száz diák vett részt a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár toborzónapján a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison. A fiatalok betekintést nyertek a Bocskai-dandár katonáinak mindennapi életébe, megismerkedtek a rendszeresített fegyverzeti eszközökkel, valamint a harcjárműveket is kipróbálták. A bátrabbak egy PTSZ-en állva a lő- és gyakorlótérre is kilátogattak. A katonák egy ellenőrző- és áteresztő pontot állítottak fel, ahol bemutatták, hogyan történik egy autó átvizsgálása.

Vay_02
Fotó: Cs. Sárkány Beáta hadnagy

A színpadon fellépett és a jó hangulatról gondoskodott a Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar, valamint a Debrecen Honvéd Táncegyüttes is megcsillogtatta tánctudását, a Debreceni Történelmi Korok Egyesület hagyományőrzői pedig korabeli harcbemutatót tartottak. A sort a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái zárták, akik közelharc bemutatóval készültek és elismerésük jeléül hatalmas tapsot kaptak a nézőktől. A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ munkatársai pedig toborzósátrat állítottak fel, ahol az érdeklődők tájékoztatást kaptak a katonai pályáról, annak követelményeiről és előnyeiről.
A Vay-nap „A magyar hadi dicsőség 1000 éve”című tárlat megnyitásával kezdődött, amelyet a nyíregyházi Jósa András Múzeum anyagából állítottak össze a szervezők. A kiállítást Dr. Bene János múzeumigazgató nyitotta meg a Vay-teremben.
A nap második részében a kiképzőbázis névadója, Vay Ádám születésének 359. évfordulójára emlékeztek a meghívott vendégek. A koszorúzáson Horváth Gábor dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Haderőnem megbízott főnöke köszöntötte a megjelenteket és beszélt Vay Ádám, II. Rákóczi Ferenc fejedelem udvari marsalljának életéről, tetteiről és hazafiasságáról. „Nagy magyar volt, igazi kuruc és hithű kálvinista. Emlékét őriznünk kell, állhatatosságából, hazájához, fejedelméhez és a magyarság ügyéhez való örök hűségéből pedig példát kell merítenünk.” – hangsúlyozta Horváth Gábor dandártábornok.
A megemlékezésen Vitkai Éva, a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház sajtófőnöke olvasott fel szemelvényeket II. Rákóczi Ferenc fejedelem önéletrajzi írásából. A nap záróakkordjaként a vendégek elhelyezték az emlékezés virágait Vay Ádám szobránál, majd megtekintették a katonai tiszteletadást.
Takács-Tóth Andrea