Véradókat ünnepel a világ

Nosztalgia-véradással köszönti a donorokat a Véradók világnapja alkalmából a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete pénteken Debrecenben a Bem téri Véradóállomáson.

Tíz éve ünnepli az egész világ a véradókat június 14-én. Ezen a napon született 1968-ban az AB0-vércsoportrendszer felfedezője Karl Landsteiner, akit eredményéért Nobel-díjjal ismertek el. A vércsoportok azonosítása után adhatott vért biztonsággal az egyik ember a másiknak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezen a napon a véradás fontosságát hangsúlyozza, és a véradók pótolhatatlan, önzetlen tettére hívja fel a figyelmet.

Illusztráció1.,  fotója
Fotó: Kesik András

Nosztalgia-véradással tiszteleg donorai előtt a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete a Véradók világnapja alkalmából: június 12-én, pénteken, 7.30 és 17.30 óra között Debrecenben a Regionális Vérellátóközpontban (Bem tér 19.) minden donort főtt kolbásszal, sörrel vendégelnek meg, és ajándékkal kedveskednek nekik.

A véradók csendes hősök, akik véradásonként három ismeretlen ember életét mentik meg. Ők értik, mennyire fontos, hogy a vérkészlet mindig biztonságos szinten maradjon egyéni, közösségi és társadalmi szempontból. A Magyar Vöröskereszt részben ezért idén „Adj vért, és vidd hírét!” – szlogennel rendezi meg világnapi véradásait. A másik cél biztatni a donorokat, bújjanak elő a csendességből, hiszen igazán büszkék lehetnek arra, hogy a mindennapjaikban természetesnek veszik az életmentést.