Virágeső karneváli hangulatban

A virágok mellett az időjárás vált főszereplővé az idei augusztus 20-i debreceni virágkarneválon: a 16 virágkocsi és a művészeti csoportok felvonulását zuhogó esőben tartották meg a cívisvárosban.

DEBRE20150820004
MTI fotó: Czeglédi Zsolt

Volt már olyan, hogy nyári zápor színesítette a virágkarnevált, de ilyen hidegben, szélben és folyamatosan zuhogó esőben még soha nem vonult a karneváli menet. A szervezők arra kényszerültek, hogy változtassanak a karneváli programon. Előbb arról döntöttek, hogy a művészeti csoportok – összesen mintegy kétezer táncos, zenész – az intenzív eső miatt a belvároson keresztül csak a Kölcsey Központig lépnek fel, a virágkocsik pedig az eredeti útvonalon végig haladva a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterére érkeznek meg. A kitartó eső miatt később megbontották a menetet: a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományosan váltakozó felvonulása helyett előbb a táncosok mutatták be produkcióikat a rövidített útvonalon, majd a virágkocsik egymás után vonultak végig a belvárosból a Nagyerdőbe. A hazai és külföldi művészeti csoportok – néhány  kivételtől eltekintve – önként vállalták, hogy a mostoha időjárás ellenére a rövidített útvonalon fellépnek. A 46. Debreceni Virágkarnevál csütörtökön reggel ezúttal is a kerékpárosok felvonulásával kezdődött, majd fanfárosok kíséretében Debrecen címere, valamint a Szent István koronáját és a koronázási ékszereket megjelenítő virágkocsi gördült a Nagytemplom elé.A hagyományokhoz híven a történelmi egyházak püspökei a Nagytemplom előtt megáldották az új kenyeret, majd megindult a karneváli menet.

DEBRE20150820008
MTI fotó: Czeglédi Zsolt

A 19 magyar csoport mellett 11 országból: Bosznia-Hercegovinából, Ciprusról, Csehországból, Franciaországból, Grúziából, Kolumbiából, Lengyelországból, Olaszországból, Paraguayból, Romániából és Szlovéniából érkeztek művészeti csoportok a karneválra, akiknek a produkcióit az idén már nem zsűri, hanem a virágkarnevál 15 tiszteletbeli nagykövete minősíti. Tíz éves hagyomány már, hogy a debreceni virágkarnevál néhány kocsija augusztus 21-én átmegy Nagyváradra és felvonul a Nyitott ablak Európára című rendezvényen. Ebből az alkalomból az idén közös virágkocsit készített a két város, a produkció része lesz annak a hat virágkocsinak, amely csütörtökön Nagyváradon is bemutatkozik. Az innovatív szemléletet jelenítette meg a Debreceni Egyetem KülDEtés a jövőbe című virágkocsija, mint ahogy a National Instruments kompozíciója is a 21. századi technológiát jelenítette volna meg a méhecske drónokkal (drongókkal), amelyek egy virágmezőn szállnak virágról virágra. A sűrű eső azonban megakadályozta a produkciót. A karneváli kocsikon a gyerekek több mesefigurát és szuperhőst is felfedezhettek: a 16 virágkompozíció elkészítéséhez az elmúlt hetekben több millió szál élő és száraz virágot használtak fel a készítőik. A virágkocsik a felvonulás után felsorakoztak a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, ahol csütörtök délután közelről is megtekinthetik a virágkölteményeket az érdeklődők.

Programváltozások

A folyamatos esőzés miatt a virágkarneváli hét csütörtöki, debreceni Nagyerdőbe tervezett programjai elmaradtak. A Békás-tó partján nem tartottákk meg a művészeti csoportok fellépését, a karneváli fiesztát, elmaradt az Alma együttes koncertje a nagyerdei szabadtéri színpadon és elmaradtak az Értékszigetre tervezett, a hajdú-bihari települések értékeit bemutató programok is. Az én virágkarneválom című pályázat eredményhirdetését csütörtökről szombatra halasztották és a IV. Galiba Gyermekfesztivál – Junior Virágkarnevál programja közben, Debrecen főterén tartják majd meg. Este megtartják a stadionban a 46. Debreceni Virágkarnevál impozáns, Karneváléj című gálaműsorát, bár az erősen felázott gyepszőnyeg miatt a virágkocsik nem hajtanak be a stadionba.