Vízre teszik a nemzeti konzultációt

Facebook eseményen hívják papírhajó készítésre Debrecenben azokat, akik ellenzik a kormány menekültellenes politikáját.

16393_10206962859859386_571794597889322977_n
Fotó: Veres Anna

„Bizonyára mindőtök kapott egy példányt a kormány Nemzeti konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról kérdőívéből. Bárki, aki ezt a konzultációt elolvassa, rögtön rá fog jönni, hogy ez a kampány durva xenofób propaganda. Nemcsak megsérti az etikus közvélemény-kutatás szabályait, elfogult válaszlehetőségeket tartalmaz, aláássa a demokratikus döntéshozatalt, de növeli a félelmet és az idegenellenességet a magyar társadalomban a migránsok hamis megvádolásával. Gyűljünk ezért össze és mutassuk meg, hogy nem fogadjuk el a nemzeti konzultációt!
Hozd el a konzultációs leveled (és a barátaidat) és gyere a Kossuth térre szombaton 16.00-kor.
A demonstráción egy gyorstalpaló origami-workshopot tartunk a Főnixes szökőkút és a nemzeti konzultációs levelek bevonásával. Ne felejtsd elhozni a saját példányod és sok barátod! A demonstráció pártpolitika mentes.” Írják a szervezők, szóval aki még nem tud papírhajót hajtogatni, itt a nagy lehetőség, most megtanulhatja.

Közben frissült az esemény vészbuk oldala és mégsem lehet papírhajókázni majd. Aki hajót, csákót akar origamizni, nyugodtan mehet, de otthon a kádban kell folytatni a demonstrációt. Vagy vissza lehet bontani a csónakocskát, a konzultációs ív gyűrötten is ugyanannyit ér.

“Ma egyeztető tárgyaláson véglegesítettük a demonstrációt a Debreceni Rendőrfőkapitányságon.  (Ilyen nincs –  szerk.) A Városüzemeltetési Osztály szerint a papírhajókat a szökőkút vizére ereszteni nem lenne szerencsés, mert beakadhat a turbinákba, stb. Így meg kell elégednünk azzal, hogy a szökőkút külső peremén helyezzük el az elkészülő hajókat.”